Rólunk

Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete

Székhely: 8200 Veszprém, Stromfeld u. 5/A
Telefon: 30/361-8664
E-mail: vmeteo@gmail.com
Web: www.vmeteo.hu

Képviselő: Cseh Zoltán, elnök

Bankszámla vezetője: B3 TAKARÉK Szövetkezet
Bankszámla száma: 73900236-11063496

Adószám: 18939619-1-19
KSH-azonosító: 650294 (19)
Bírósági nyilvántartási szám: Veszprém Megyei Bíróság, 2641 (2006. március 22.)

Mindennapi életünk része az időjárás.

A VMeteo.hu oldal látogatóinak igazi kényeztetésben lehet részük az időjárás-előrejelzés tekintetében, nem az országos meteorológiai jelentésből kell kiszűrniük, milyen időre számíthatnak a következő egy-két napban, hanem kizárólag Veszprémre vonatkozó prognózist olvashatnak, amiből hiányoznak a helyenként, néhol, szórványosan kifejezések. Ezt a lehetőséget és alternatívát hónapról hónapra egyre többen használják ki.

2004. május 14-től készül napi rendszerességgel időjárás-előrejelzés Veszprém térségére, ami megjelenik az interneten. A megyeszékhely térségére szóló lokális időjárás-előrejelzés az év 365 napján frissül, ami 2005. január 26. óta külön domain alatt, a www.vmeteo.hu internetes címen érhető el. (korábban, 2004. őszétől vmeteo.gportal.hu címen volt elérhető az oldal) A portált saját erőből hoztuk létre, s fejlesztettük az elmúlt időszakban. Korlátozott technikai hátterünk segítségével 2005. január 1. óta archiváljuk a Veszprémet érintő időjárási eseményeket, amit feldolgozva bárki számára elérhetővé teszünk.

2005. júniusa óta mérjük a www.vmeteo.hu látogatottságát, ami folyamatos növekedést mutat. A mérés kezdete  óta évente 20%-kal nő az oldal látogatottsága, ez 2009-ben 300 000 kíváncsi olvasót jelent. Egy korább szavazás alapján a látogatók több, mint a fele jónak ítélte meg az előrejelzéseket.

2004. decemberben felvette velünk a kapcsolatot a Veszprémi Kommunális Rt., azóta a téli időszakban rendszeresen tájékoztatjuk őket a kritikus időjárási helyzetek várható kialakulásról. A különböző szabadtéri nagyrendezvények alkalmával (pl. Utcazene Fesztivál) felkérésre és megrendelésre külön tájékoztatást adtunk, adunk a várható időjárásról.

2005. november 1-jén indított hírlevelünkben a feliratkozók naponta e-mailben kapják meg a friss időjárás-előrejelzést, soron kívül értesülnek a rendkívüli helyzetekről. Jelenleg több mint 2300 hírlevelet küldünk ki egy héten.

2006. januárjától a Veszprémi 7 Nap hasábjain is mi közöltük a várható időjárást, azonban a lap 2009-es átalakulását követően erre már nem kaptunk lehetőséget.

2007. október 1-től a 94,6 Rádió1 rendszeresen ismerteti előrejelzéseinket.

2007 óta évente 2-3 alkalommal ismeretterjesztő előadást szervezünk általános iskolások részére, ahova ismert szakembereket hívunk vendégül, hogy beszéljenek az időjárás szépségéről, eddig kb. 600 diák hallgatta ezt meg.

2008-ban elindítottuk meteorológiai klubunkat, amit jelenleg az események függvényében, időnként összehívva tartunk meg, ismert előadókkal és kötetlen témákkal fűszerezve.

2009-ben elindítottuk saját meteorológiai állomásunkat, mely on-line üzemmódban közvetíti a mért meteorológiai adatokat oldalunk olvasóinak.

2013. február 1., megszületett a vmeteo.hu 2.0. Médiapartnereink: vehir.hu, Méz Rádió, Veszprémi7Nap.

Számos veszprémi érdekeltségű internetes oldalon közvetlen link mutat oldalunkra, egyre nagyobb ismertséget adva nekünk. (pl.: vpress.hu, veszprem.hu, stb.)

Valamennyi szolgáltatást díjtalanul biztosítunk nagyrészt saját infrastruktúránk felhasználásával. 2006 márciusában megalakítottuk a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesületét, ezzel biztosítva a jogi hátteret a fokozatosan bővülő támogatói, partneri kapcsolatok kialakításához.

 

ALAPSZABÁLY (kivonat)
Az egyesület céljai és tevékenysége

1. Az egyesület neve:

  • teljes név: Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete
  • rövidített név: VMeteo Egyesület


2. Az egyesület székhelye:
8200 Veszprém, Stromfeld A. u. 5/A. IX. emelet 1. ajtó

3. Az egyesület célja:
A Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesületének elsődleges célja, hogy szakmai hátteret és közvetlen anyagi támogatást nyújtson a VMeteo című Internetes oldal működtetéséhez és fejlesztéséhez. Ezáltal az egyesület hozzá kíván járulni ahhoz, hogy egy, a veszprémi - és környéki - időjárást pontosan bemutató, elemző oldal jöjjön létre. Olyan médium támogatása érdekében tevékenykedik, amelyik az országos időjárás-jelentéstől eltérő, a helyi viszonyokat ismerve vetíti előre az időjárás várható alakulását, közvetíti az aktuális adatokat, mindezt közérthetően. Az egyesület tagjai elemzik az egyes meteorológiai események kiváltó okait, ezáltal is hozzájárulva a meteorológia pontosabb megismeréséhez, az alternatívák ismertetéséhez, alapismeretek oktatásához.

4. Az egyesület feladata:

  • Szervezett formában és együttműködve kezdeményezzen és megvalósítson olyan tevékenységeket, amelyek hozzájárulnak a meteorológiai alapismeretek minél nagyobb körben való megismertetéséhez, légköri események bemutatásához, ezáltal biztosítva a dolgok miértjére adott választ.
  • Az egyesület működésével támogatni kívánja mindazon folyamatokat, amelyek célja a környezetünk minél szélesebb körben való megismertetése.
  • Az egyesület szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az időjárási eseményekkel, illetve rendszeres időközönként a szervezet internetes oldalán elérhetővé teszi az általuk mért adatokat, elemezve azt, illetve más médiaforrásokban is publikálja ezeket az információkat.
  • Napi rendszerességgel időjárás-előrejelzést készít Veszprém térségére, amelyet a szervezet internetes oldalán elérhetővé tesz, illetve igény szerint felkérésre – egyedi megállapodás alapján - más szervezetek számára is elvégzi ezt.