Csapadékos, de még enyhe idő

Vmeteo-Taki képe

Szombaton is a borult ég lesz a jellemző, csak rövid időszakokra vékonyodhat el a felhőtakaró. A délutáni óráktól egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében dél felől széles csapadékzóna éri el térségünket, elered az eső. Mérsékelt északkeleti szél fúj. A hőmérséklet délután 10°C körül ígérkezik.

Vasárnapra virradóan a mediterrán ciklon középpontjával át is vonul felettünk kiadós esőzés kíséretében. Az átvonulás után a ciklon hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, erőteljes hidegfronti hatás mellett a szél északnyugatira fordul és megélénkül. Az esti órákban az esőbe már hópelyhek is keveredhetnek, lehűl az idő. Reggel és délután még 7°C, az esti órákban már csak 3°C körül alakul a levegő hőmérséklete.

Hétfőtől az időjárás már csak nyomokban emlékeztet az őszre, kifejezetten hideg, szeles idő várható. A gyakran élénk szél tovább rontja hőérzetünket, a nappal 0°C és 3°C körüli hőmérsékletet igen csak hidegnek fogjuk érezni, a Bakonyból metsző szél süvít majd a városra. A beáramló hideg levegő nagyrészt száraz lesz, ezért csapadék csak rövid hózáporok formájában fordulhat elő.

Hajnalonta fagyni fog, ideje a kerteket, növényeket és minden más olyan dolgot téliesíteni, melyekben a fagy kár okozhat.

 

Vmeteo-Taki