Jelenlegi hely

Extra fényes vörös légkörfény

Leírás: 

A fotó laikus szemmel egy felhős égen készült képnek látszik, ám a sávok nem felhők, hanem 90-300 km magasságban világító légkörfény. A hullámos megjelenés oka hasonló ahhoz, mint a lee-oldali felhőhullámoké, csak itt a hullámzás jelentősen felnagyítva van jelen (a függőleges terjedése során nő a hullámok mérete). A légkörfény általában kétféle színben látszik: zöld és vörös, a magaslégköri oxigén, nitrogén és nátrium (ez az igen ritkán és nehezen látható sárgás fénylés, általában belemosódik a színe a vörösébe) sugározza ki a megfelelő hullámhosszú fotonokat, a fénylést a Nap extrém-UV tartományú sugárzása váltja ki kémiai reakciók révén. A Földet teljesen körbeveszi a zöld és a vörös burok, az űrből készült felvételeken ez jól látható is (pl. https://tinyurl.com/y6tp467s)
A légkörfény megpillantásához sötét (holdfénytől és fényszennytől mentes) égbolt szükséges, emiatt is mentem Hárskútra. Az elmúlt hetek során számos észlelést láttam világszerte, így reméltem, hogy a kivételesen tiszta, front utáni égen lesz esélyem megpillantani. A helyzet minden várakozást felülmúlt!
A látványból szabad szemmel a színeket nem, csak az erős sávozottságot lehetett észlelni (az emberi szem éjjel nem igazán képes színlátásra, leginkább csak a zöldet veszi észre, de azt is csak akkor, ha elég erős fényű). Gyakorlatban valóban felhősávoknak tűntek a légkörfény hullámai, de a műholdképet folyamatosan ellenőrizve egyértelmű volt, hogy mit látok. Időközben az ország más részeiből is jöttek a jelzések róla. Ezeknek a fotóit később összehasonlítva a sávok alakja és helyzete erős átfedést mutatott.
Hogy pontosan milyen Napon történt és légköri esemény váltotta ki a tegnap éjjeli rendkívüli látványosságot, még nem sikerült kiderítenem...
A többiek tanúbizonysága szerint hajnalig láthatóak voltak a sávok az égen (én csak 5 órát ácsorogtam kinn, épp elég volt Lol

Helyszín: 
Hárskút

< vissza