Jelenlegi hely

Fényoszlopok

Leírás: 

Január 29-én kora este a keleti égen fényoszlopok jelentek meg, ezt a webkamerámon észleltem, és bár alig 10 perc alatt kiértem a városon kívülre, ekkorra már jelentősen elhalványultak sajnos. A fényoszlopokat okozó felhőzet kb. a Balaton vonalá vonult Ny->K irányban, a felhőzet a tőlünk délre lévő mediciklon peremén sodródott ide. Ami miatt izgalmas a helyzet, az az, hogy a fényoszlop kialakulásához jelentős hideg szükséges, az interneten látható példák 98%-ban felszínközeli, jégkristályokból álló köd, vagyis gyémántpor eredményeként jönnek létre. Nálunk azonban ennek esélye se volt a pozitív 2m T mellett, viszont felhőszinten fennálltak a szükséges hőmérsékleti feltételek. Valószínűleg csak egy kisebb felhőrégióban, mivel rövid idő alatt elsodródott a létrehozó felhőzet, s vonult tovább kelet felé.
A felhőkben lévő jégkristályok lapjain tükröződtek a települések erősebb fényei (bár vajon melyik településé nem az ma már??), s így az égre vetített fénypászmaként jelentek meg az egyes lámpák felett az oszlopok. A jelenség az alsóörsi vmeteo kamerán is látszott, bár halványabban, mint nálam, azonban egy fényerősebb felvétel jobban kihozta volna ott is. Az OMSZ siófoki égboltkameráján, amely nagyobb érzékenységen dolgozik, igen határozottan jelentek meg az oszlopok az északi-parti települések fényei felett. Más balatoni kamerákon is látható volt, nyilván ezek gyenge minőségéhez mért "épp csak kivehető" formában.
Ilyen jelenség hazánkban legjobb esetben is csak a mátrai vagy az eplényi sícentrum lámpái felett jelennek meg a hóágyúzás hatására kialakuló gyémántpornak köszönhetően. Felhőzeten kialakuló fényoszlopokhoz sokkal nagyobb szerencse kell, rendszeres égboltfotós kollégák körében is csak 1-1 alkalom adódott eddig sok évi megfigyelés és fotózás során a jelenség megörökítésére. Saját észlelésben számomra ez volt az első, ahol láttam is az oszlopot, fotón eddig két korábbi alkalommal sikerült megörökíteni, azonban akkor SOKKAL halványabb és kisebb formában.
Míg egy naposzlop kialakulása nem különleges esemény (bár kétségkívül igen szép jelenségről van szó), nem szükségesek hozzá extra körülmények, egyszerű Ci-n bármikor kialakul, de akár egy megfelelően hideg Ac vagy a belőle szállingózó hó, hóvirga is létrehozza, addig a hasonló jellegű fényoszlophoz jó, ha a kérdéses felhőzet viszonylag kis magasságban van, hisz különben a felszíni lámpák fényét nem volna képes a benne lévő jégkristály sem tükrözni.
Érdekes kérdés volna tudni, hogy a tegnap esti esemény során hol volt a felhőalap magassága!

Helyszín: 
Veszprém

< vissza