Jelenlegi hely

Hópelyhek

Leírás: 

A mai havazásról kicsit bővebben, a linken a fázisokról rengeteg kép van még:
http://tinyurl.com/y6asj6s8

Már több mint 24 órája havazott, amikor az első dendritek megjelentek (korábban csak mini kristályok estek, teljesen más formavilággal, lásd a tegnapi képeket).
A dendrites havazás első fázisában a pelyhek szinte kizárólag apró (1,5-2mm) hatszöglapok voltak, némelyiken kis kinövések már elindultak. De ez hamarosan gyökeres váltáson ment át, a dendritek nagyokká váltak (5-7mm) és rendkívül vastaggá is, mivel zúzmara rakódott rájuk. Ez a fázis kb. 2 órán át tartott. Ezt követően a zúzmara eltűnt a pelyhekről és kicsit csökkent a méretük is (3-5mm), a dendritek tiszták és szinte teljesen áttetszőek (zúzmaramentesek) voltak. Ez a fázis is kb. 2 órán át tartott, majd újabb változás jött: ismét a porhó kezdett hullani, amit a mediciklon első napjában is kaptunk. Jelenleg sokat csökkent a csapadék intenzitása.
Mit is jelent mindez? A hópelyhek formavilágából rengeteg információt lehet kapni! A pelyhek formavilága a hőmérséklet, páratartalom és a szélviszonyok függvényében változhat, ez mind a felhőszintre, mind az alatta lévő légrétegre vonatkozik. A tegnapi kristálykákhoz állandó hőmérsékleti és páraviszonyok társultak, kb. -8/ -10°C volt a kialakulás szintjén, enyhén túltelített volt a légréteg. Azután ma hajnalra változás jött: a felhőszinten hidegebb lett (-10 / -15°C) és nőtt a páratartalom is kicsit, ennek okán először hatszöglapok alakultak ki, majd a lapokból elkezdtek a karok is kinőni. Hamarosan szép dendritek alakultak már ki, azonban nem sokáig tartott ez sem, mert a felhőréteg alatti levegő erősen párássá és valószínűleg lényegesen melegebbé is vált közben, s a lehulló pelyhekre zúzmara fagyott ki. Úgy vélem, hogy ebben a szakaszban határeset volt, hogy nem olvadtak el teljesen a lehulló pelyhek, s csak a nagy intenzitás tartotta kellően hidegen az alsóbb légréteget ahhoz, hogy épen érjenek földet a pelyhek. Na de ez a szakasz se tartott sokáig: valószínűleg a felhőzet alatt befújó szél eltüntette a „felesleges” párát, így ismét tiszta, szinte teljesen zúzmaramentes dendritek eshettek. Ebben a fázisban az alakjuk kissé összetettebbé is vált, ami viszont a felhőszinten, a pelyhek kialakulási helyén jelzett ismét emelkedő páratartalmat.
Azóta ismét porhó esik, és valamelyest a felhők is elkezdtek vékonyodni.

Helyszín: 
Veszprém

< vissza