Jelenlegi hely

Quadrantida maximum webkamerán

Leírás: 

A Vmeteo Veszprém-kelet kameráján a január 4-én hajnali Quadrantida meteorraj maximuma idején megfogott fényesebb meteorok kompozit képe.
Ez a raj két dologról híres: csupán 4 órán át tart a maximuma (de ilyenkor óránként 100-nál több meteor is hullhat), és az esetek 99%-ában viharos szél van a maximuma idején. Ez idén se volt másképp! Mivel az év egyetlen olyan jelentős meteorraja, amelynek a maximuma nem holdfényes éjjelre esik, ezért különösen jó lett volna szélmentes és kevésbé felhős időben a szabadban észlelni. Azonban a durva széllökések miatt esélytelen volt kinn fotózni (eldöntik a fotóállványt), ezért különösen jól jött most a webkamera! Valószínűleg egy csomó meteor nem látszott a folyamatosan vonuló felhőzet miatt, illetve a halványakat nyilván nem tudta a kamera se megörökíteni, hisz nem erre specializált műszer, azonban rendkívül hasznos és ügyes masina, ami az ember szeme lehet ilyen alkalmakkor.
Az élő stream-ben gyönyörűen lehetett követni az eseményeket, a számtalan hullócsillagot, miközben nem kellett azon aggódni, hogy a szél összetöri-e a fényképezőgépet, vagy simán csak elfújja Szerbiába...

Helyszín: 
Veszprém

< vissza