Jelenlegi hely

2020-ban az időjárás sem volt átlagos

VMeteo-Zooltán képe

Fura lenne egy ilyen év után, ha pont az időjárás hozta volna a megszokottat. Visszatekintő.

Az év első hónapja máris kiugró értékeket mutatott. Bár a január nagy részében az átlagosnak megfelelően alakult a hőmérséklet az utolsó napokban jelentős enyhülés kezdődött, így a legmelegebb napon 15,1°C-ot mértünk Veszprémben az év első hónapjában. Ezzel párhuzamosan mindössze 6,8 mm csapadék gyűlt a mérőnkbe, amivel az ország legszárazabb területei közé tartoztunk. Az év leghidegebb napja is ebben a hónapban volt, -6,8°C-ig hűlt le a levegő január 7-ére virradóra - derült ki a VMeteo.hu adatbázisából.

Január végén érkezett az enyhülés


A január végén kezdődő enyhe idő februárban is kitartott, a napok több mint 50 százalékán 10°C felett tetőzött a hőmérséklet és mindössze 7 nap alakult 0°C alatt a minimum, akkor is csak kevéssel. A közel 39 mm csapadék az átlagos körülinek tekinthető.

A tavaszi hónapok országosan a harmadik legszárazabb időszakot hozták 1901 óta, ez természetesen igaz volt Veszprémre is. 32, 11 és 25 mm csapadék érkezett márciusban, áprilisban és májusban. Március végén ez lepelnyi havat is jelentett úgy, hogy a hónap közepén 22°C fölé is emelkedett a hőmérséklet, három nappal később pedig már csak 2°C-ot mértünk a legmelegebb órákban, ez volt március 20. és 23.


A simogatóan enyhe március végén még visszakacsintott a tél néhány napra


Az áprilisi hőmérséklet a sokévi átlag felett alakult kevéssel és ahogy már említettük, rendkívül száraz volt. A legnagyobb napi hőingás is ehhez a hónaphoz tartozik, április 7-én a reggeli 0,3°C után délután 19,7°C-ot mértünk. A május már hűvösebb időt hozott, csak kettő nap emelkedett 25°C fölé a hőmérséklet.

Az utolsó fagyos napot április 7-én mértük, az első nyári napot pedig, amikor a legmelegebb órákban 25°C felett alakul a hőmérséklet (annak ellenére, hogy áprilisban többször is majdnem sikerült elérni) végül május 9-én rögzítettük.

A 2020-as év nyara tartós hőhullámok nélkül zajlott, ennek ellenére a szokásosnál melegebbnek tekinthetjük, bár az elmúlt 10 évet nézve az idei a kevésbé forró nyarak közé tartozott. 34,2°C volt az abszolút maximum hőmérséklet, amit augusztus 8-án rögzítettünk, így hivatalosan forró nap nélkül telt el a nyár, vagyis nem alakult ki 35°C feletti hőmérséklet a megyeszékhelyen.


Nem nevezhető egyenletesnek a júliusi csapadékeloszlás

Az évszak csapadékösszege Veszprémben az országos átlag alatt volt, de így is a sokévi átlag felett. A legnagyobb zuhé július 24-én érkezett, ekkor közel 40 mm eső hullott.

Az ősz ismét hozta a szélsőségeket, egész pontosan a csapadék mennyiségét illetően. A három havi átlag nem tér el nagyban az átlagostól, azonban ennek igen jelentős része októberben hullott, több mint 115 mm-t mértünk ebben a hónapban, amit több mint a duplája az ilyenkor szokásosnak.


Elhúzódott a nyár


Az évszak egyébként nyáriasan kezdődött, sokáig 30°C körüli maximumokat regisztráltunk, a legmelegebbet szeptember 14-én mértük 30,9°C-kal. Jelentősebb lehűlést és csapadékot csak a hónap vége hozott. Októberben azonban ismét jött az enyhébb idő, október 3-án még egy nyári napot is sikerült összehozni 25,3°C-kal, a hónap közepe már hűvösebb és csapadékos volt.
A november már inkább a ködről maradhatott emlékezetes, 15 napon is találkozhattunk ezzel az időjárási elemmel. Az első fagyos hajnalt november 21-én rögzítettük.
A ködös napokban decemberben sem volt hiány, az igazi télies fordulat azonban elmaradt, csupán december 27-én kaptunk ízelítőt a télből lepelnyi hó formájában. A leghidegebbet is ekkor mértük az év utolsó hónapjában -5,8°C-kal.

Az éves csapadékmennyiség 530 mm lett, ez az átlagosnál kevesebbnek tekinthető, ez az érték 2018 kiemelkedően csapadékos évében 923 mm, 2019-ben 689 mm volt.

Mit hoz a 2021? Reméljük, hogy ideális időjárásban gazdag, boldog új évet.

Ezt kívánják a VMeteo.hu szerkesztői:

 

Taki, Zooltán

 

 

Rovat: