Jelenlegi hely

Amiről az időjárás mesél 2013. 04. 18.

Győző képe

Április köztudottan bolondos hónap, amikor még az időjárásban, mind a meteorológusok, mind a régi kalendáriumok szerint is minden lehetséges. Egy népi jövendölés szerint: áprilisban olyan időjárás van, mint március 20-án, Hubert névnapján volt. Nos, idén március 20-án kellemes tavaszi időben volt részünk, reggel gyengén fagyott, délután 15°C közelébe emelkedett a hőmérséklet, kevéske eső is esett. A napi középhőmérséklet ezen a napon közel két fokkal haladta meg az évszakra jellemző értéket. Ha ez a népi megfigyelés igaz, akkor az idei április a sokévi átlagtól melegebb lesz, és átlag alatti csapadékmennyiség várható.

Lucskos áprilist virágos május és száraz június követ, − tartja a tavaszi néphit. Vagy másképpen megfogalmazva: április hónap, ha nedves, aratás lesz bő és kedves. De ha elmarad a csapadék, és április száraz, akkor már előre vetítheti árnyékát a májusi fagyosszentek látogatása. Egy másik megfogalmazás szerint: száraz április káros, nedves április hasznos. Ebben a hónapban a kertészkedők legnagyobb öröme az, ha Szent György nap előtt fagyott lepkét látnak. Ez azt jelenti, hogy a lepkék a napsütés által megtévesztve idő előtt kikelnek a petéikből, de a hajnali fagy, a hideg idő végzett velük. Így kevesebb kártevő fogja pusztítani a növényzetet, különösen a gyümölcsfákat. Az erőteljesebb felmelegedés is Szent György nap után szokott megindulni.

Áprilisban már napirenden vannak a nyárias zivatarok. 1792-ben április 19-én villámlott először, csendes eső kíséretében – tudjuk meg Bolgár Mihály gyűjtéséből. 1797. április 24-én csendes eső kíséretében dörgött és villámlott. 1839. április 29-én az átvonuló zivatar villámcsapása a szőlőhegyek két pincéjét felgyújtotta. Szentgálon egy parasztházat sújtott a villám, 2 ökör elpusztult, két fiú a villámcsapás következtében megvakult. 1846. április 17-én a villám három helyen is lecsapott, de nem gyújtott. A vidéken jég is esett. – tudjuk meg korabeli feljegyzésekből.

1879. április 20-án arról írt a Veszprém, hogy: Valóságos áprilisi időt élünk; eső van quantum satis (amennyi elég). Múlt pénteken délben és fél 5 körül még jégesőnk is volt. A pinczék, különösen a laposabb helyeken, telvék vízzel; sok helyütt a föld árja adja fel magát. Félő, hogy az épületek alapjait támadja meg, és sok helyütt katasztrófát idéz elő. Elővigyázat nem fog ártani.” 1881. április 17-én arról olvashattak a Veszprémben, hogy: „Időjárásunkvalahára tisztességtudóvá lőn, s pár nap óta a naphoz is van szerencsénk. Az időjelző állandó jó időt mutat s így az elkésett mezei s hegyi munka, kétszeres erővel veheti kezdetét. Az időjósok sok gyümölcsöt jeleznek az őszre. Vederemo! (Majd meglátjuk.)”

1883. április 16-án délután rövid ideig tartó mennydörgés volt hallható. Időjárásunk lassan melegedik fel; még mindig fűtött kályha mellett olvassuk, hogy tulajdonképp itt volna már a tavasz. – írta a Veszprém 1883. április 22-én.