Jelenlegi hely

Első támadásával próbálkozik a nyár

VMeteo-Zooltán képe

Ezúttal egy kicsit távolabb tekintünk, ami nem is a konkrét időjárás, hanem inkább a kialakult helyzet miatt érdekes és érdemes nyomon követni.

Oldalunkon a 3-4 napos előrejelzéseket támogatjuk, hiszen ez az az időszak, amit az előrejelzési modellek nagyobb magabiztossággal előre tudnak jelezni. Minél távolabb tekintünk a kiindulási ponttól, annál bizonytalanabb az időjárás kimenetele. Most kivételt teszünk, hogy megmutassuk, miként változhat egy-egy konkrét nap előrejelzése az adott idő közeledtével.

A hosszú távú előrejelzések egyik irányadója az Ensemble vonalak tanulmányozása, a Global Forecast System (GFS) modellben. A meteorológiai előrejelzések alapja a minél pontosabb kiindulópont meghatározása, ehhez a Földön ezres nagyságrendben készülnek azonos időben, naponta több alkalommal is a meteorológiai mérések a talaj közelében és különböző magasságokban egyaránt. A rendelkezésre álló adatok tehát megadják a kiinduló állapotot, ez azonban nem tökéletes, hiszen ehhez azonos távolságú rácspontokon kellene elvégezni a méréseket a talaj szintjétől 10 km magasságig a Föld egész területén. Annak érdekében, hogy az előrejelző számítások elvégzéséhez ezek az adatok meglegyenek, a mért értékekkel a megadott helyekre interpolációt végeznek, vagyis matematikai úton határozzák meg.


Ensemble előrejelzés a wetterzentrale.de oldalról

Az Ensemble előrejelzés esetében a kiinduló állapotot kis mértékben módosítják és ez alapján 20 különböző forgatókönyvet készítenek a következő 14 napra. Az előrejelzések a 850 hPa magasságban (kb. 1500 méter) mért hőmérsékletre és a csapadékra vonatkoznak. Amíg ezek a vonalak együtt haladnak, az adott időjárási helyzet valószínűsége magas, amint szórás mutatkozik, ott nő a bizonytalanság.

Az alapok összefoglalása után nézzük meg a jelenlegi időjárási helyzetet. Az alsó vonalak szépen mutatják, hogy az előttünk álló hétvégén pénteken (10-én), valamint szombat délutántól lehet nagyobb eséllyel csapadékra számítani, amit egy szárazabb időszak követ. Ennél lényegesen fontosabb most számunkra az a kiugrás, ami a hőmérsékletnél mutatkozik 15-ét követően.


Az összekötött vonalak az azonos nyomású területeket mutatják

Ha az előrejelzett európai légnyomás térképet nézzük, azt láthajuk, hogy Nyugat-Európa felett ciklon örvénylik majd, aminek előoldalán dél felől meleg levegő árasztja el térségünket. A melegedés mértéke és időszaka azonban már nem ennyire egyértelmű, az Ensemble vonalak több mint 10°C-os szórást mutatnak. Ennek oka, hogy egyes előrejelzések szerint kialakul egy úgynevezett peremciklon, ami hidegebb levegőt lök a Kárpát-medencébe, ezzel véget is vetve a nyárias hőmérsékleteknek a Dunántúlon, majd a már korábban említett ciklon hidegfrontja is elér minket és egyértelműen mérséklődik a nappali felmelegedés.


Lengyelország felett szépen kirajzolódik a peremciklon

Jelenleg tehát annyi bizonyos, hogy a június közepe melegedést hoz, a következő napokban azt is megfigyelhetjük, miként változik a forgatókönyv erre az időszakra. Jelenleg még az is elképzelhető, hogy a peremciklon nem alakul ki, így a melegebb periódus erősebb és hosszabb ideig tart majd.

 

Rovat: