Jelenlegi hely

Erősödő El Niño alakíthatja az őszi, téli időjárást

VMeteo-Zooltán képe

A folyamat a Csendes-óceán közepén zajlik, hatása főként Észak-Amerikában erős, de Európára is befolyással lehet.

A Severe Weather közölt friss adatokat az óceán és a légkör friss állapotáról. Az ENSO (Déli oszcilláció) erőteljes pozitív anomáliába csapott át, mely gyorsan növekvő El Niño-ra utal.

Az egyes ENSO fázisok eltérően befolyásolják a trópusi légnyomást és időjárást. Ez idővel befolyásolja a teljes földi légkör keringését. A hideg ENSO fázist a La Niña, a meleg pedig az El Niño.


H: magasnyomás. L: alacsony nyomás
Forrás: severe-weather.eu

Az El Niño idején a trópusi Csendes-óceán felett csökken a nyomás, így csapadékosabb az idő.

Az El Niño egy erősen meleg anomáliák övezete a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén.

Forrás: sewere-weather.eu

Az idei őszi, téli szezon előrejelzéséhez meg kell még említeni a Föld vízfelszíneinek hőmérsékletét, melyek átlaga az elmúlt 40 év legmagasabb értékét mutatja, ráadásul az El Niño még nem is fejlődött ki teljesen, tehát további pozitív anomália várható.

Milyen időjárást okoz ősszel és télen Európában az El Niño?

Bár ez a hatás szinte a Föld egészét érinti, minél távolabb vagyunk a megfigyelt Csendes-óceántól, annál inkább befolyásolják az időjárást a helyi adottságok.

A téli meteorológiai szezonra vonatkozó legfrissebb légnyomás-előrejelzésben tipikus El Niño időjárási mintákat mutat. Alacsony nyomás uralkodik a Csendes-óceán északi részén, az Egyesült Államokban, mely - fokozatosan gyengülve - Észak-Európáig is kihat.