Jelenlegi hely

Fordult a kocka, most kevesebb havat jeleznek a modellek

VMeteo-Zooltán képe

A november 20-án megjelent tájékoztatás szerint átbillent a mérleg nyelve a téli időszakra vonatkozóan az átlagosnál enyhébb, szárazabb forgatókönyv felé, egy-egy hidegbetöréssel.

Korábban részletesen elemeztük, hogy milyen tényezők befolyásolják a téli időjárást Európában, erre most nem térnénk ki, nézzük inkább az aktuális futás kimenetelét, melyet a severe-weather.eu közölt.

Egyértelműen erős La Nina várható a téli időszakban, de ez inkább Észak-Amerika időjárását befolyásolja jelentősen, Európát kevésbé érinti. Tartja magát az enyhén negatív NAO-index az észak atlanti térségben, illetve ezzel párhuzamosan alacsony nyomás körvonalazódik Délnyugat-Európa felett.


Az átlagos hőmérséklettől való eltérés az idei téli szezonban Európában az ECMWF szerint
(Forrás: www.severe-weather.eu)

Az ECMWF legújabb téli szezonra vonatkozó előrejelzése az átlagosnál enyhébb időt vetít előre térségünkre, átlagos, vagy annál kevesebb csapadékkal, viszont átlag alatti havazással. A modell egyébként szinte egész Európára jelentősen visszavette a várható hó mennyiségét a legutóbbi futáshoz képest, ezalól csupán a magassabban fekvő területek kivételek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz hó, csak az átlagosnál kevesebb - írja a szakmai weboldal. 

Saját kiegészítés. Az elmúlt hetek eseménytelen időjárását követően beindult a nyugati áramlása felettünk, ez tartja is magát néhány hétig. Az év végén, a jövő év elején ennek gyengülésére számítok, ami utat enged észak felől a hidegebb légtömegeknek. 

Rovat: