Jelenlegi hely

Holnaptól megérkezik a várva-várt tavasz!

Vmeteo-Taki képe

Április második napján végre megérkezik a várva-várt tavasz. Az elmúlt hónapok mediterrán ciklon dömpingjei után most úgy tűnik, hogy végre gatyába rázza magát az időjárás.

Egy anticklon épül ki térségünk felett, mely központi nyomásmezője éppen Veszprém felett helyezkedik el a következő 14 napban. A légnyomás értéke a régen nem látott 1032 hPa körüli értéket fogja ostromolni.

Az anticklon hatására kialakuló leszálló és ezáltal szárító hatású légmozgás garantálja a szinte zavartalan napsütés, a gyenge, változó irányú légmozgást.

Bár az időszak elején az elmúlt hetekben lehullott brutális mennyiségű csapadék hatására reggelente még kissé hűvös lesz, köd-és párafoltok is kialakulhatnak. A köd és a pára az ilyenkor már megszokott erős napsütés hatására gyorsan feloszlik és napközben derült, napos, éjszakánként csillagfényes, tücsökciripeléstől hangos idő vár ránk. A hőmérséklet gyorsan emelkedik, hajnalonta 10°C és 15°C között alakulnak a napi minimum értékek, délutánonként pedig 25°C környékére melegszik a levegő.

A zivatarok kedvelőinek sem kell sokat várniuk. A jövő hét elejétől az anticiklon peremén délnyugati irányból meleg, nedves légtömeg szivárog a Benedek-hegy és a Jutasi-lakótelep fölé. Ez kedvez majd a délutáni gomolyfelhő képződésnek, a kora esti órákban pedig záporokra és zivatarokra is számíthatunk. A zivatargócokat nem kísérik kárt okozó időjárási jelenségek, szélnyírás nélkül és a csak mérsékelt konvekció miatt sem szélvihar, sem jégeső nem fordulhat elő. A zivatarok és a frissítő záporok elvonultával napnyugta környékén csodás szivárványokban gyönyörködhetünk, sötétedésre pedig kiderül az ég, elvonulnak a felhők.

Tisztelt olvasóink!

Végül is április elseje van, így álmodozni is lehet és megmondom őszintén, nagyon-nagyon szeretnék ha nem is ilyen, de ehhez mindenképpen hasonló előrejelzést írni Önöknek, záros határidőn belül. Erre még pár napot várnunk kell, addig pedig idézném Mika János éghajlatkutató örökbecsű mondatát:

"Az éghajlat az, amit várunk, az időjárás pedig az, amit kapunk."

Rovat: 

Hozzászólások

soulclipse képe

Ez jó volt :)Már azt hittem rossz modelleket nézek...

deedar képe

na én meg abban reménykedtem, hogy rossz naptárt nézek, de nem.