Jelenlegi hely

Igazi karácsonyi hangulat Olaszfaluban

VMeteo-Zooltán képe

Régi követőnk, Noli nem bírt ellenállni annak a varázslatos tájnak, ami a bakonyi faluban tapasztalható meg ezekben a napokban.

Landy-Gyebnár Mónika írása és fotói

Évek óta visszatérő jelenség Olaszfaluban a ködös, hideg téli időjárás esetén, hogy havazik - na persze nem akkor, amikor máshol is. Lokális havazást élhetnek át a falu lakosai, köszönhetően az eplényi sípályák hóágyúinak.


Havas erdő Olaszfalunál

Idén már sok napja fennáll az a hidegpárnás légköri helyzet, ami a talaj közeli légrétegek hidegét konzerválva, köddel, szürkeséggel kedvetleníti el az embereket. Az egyetlen szépség a napok óta hízó zúzmara, de ezen felül nem sok érdekes történik ilyen helyzetekben. Azonban pont ez a légköri helyzet kedvez az olaszfalui helyi havazásnak!


Hatalmasra nőtt a zúzmara a térségben

Ahhoz, hogy könnyen érthetővé váljon a helyzet, elég annyit tudni, hogy a csapadék képződéséhez két dolog szükséges: megfelelő légnedvesség és kondenzációs magok. Ez utóbbiak bármilyen apró (mikroszkopikus méretű) szemcséket jelenthetnek, amik a levegőben lebegve a pára kicsapódását elősegítik. A szemcsék anyaga majdnem mindegy, csak annyi különbség lehet, hogy egyes anyagok jobban elősegítik a kicsapódást. A sípályákon használt hóágyúk működése során a nagy nyomással kifújt víz eleve lehűl, amikor kilép a hóágyú lyukaiból, ám ez kevés lenne a hatékony mesterséges hó előállításhoz, így a vízsugarak közt egy sűrített levegős-vizes elegyet külön kipermeteznek a hóágyú közepéből, ez az elegy egy azonnal fagyó mikroméretű szemcsetömeget hoz létre. Ezek lesznek azon kondenzációs magok, amikre a külső résekből kipermetezett víz ráfagyva létrehozza a helyben lehulló havat. Az így előállított hó mikroszkóppal szemlélve nem is emlékeztet hóra, hanem apró egybetapadó jég-gömböcskékből áll.


Hóágyus hó mikroszkóp alatt (wikipédia)

Azonban Olaszfalun nem ezek a jéggömbök hullanak! Hogyan jut mégis hóhoz a település?
A hóágyúk kondenzációs magjai igen könnyen elsodródnak a kifújás helyszínéről, pont az apró méretük miatt, és miközben sodródnak a rendkívül párás (ködös) levegőben, annak a víztartalma apránként, már hópihéket alkotva kifagy. Az, hogy pontosan milyen formavilágú lesz a hópihe, a légnedvesség mellett az aktuális hőmérséklettől is függ, egy normál havazás esetén is vissza lehet következtetni a hópehely formavilágából a kialakulási helyszín hőmérsékleti viszonyaira.


Hóformák a különböző viszonyok között

A legtöbb esetben ez a speciálisan keletkező hó nem a klasszikus csillag alakú pelyhet jelenti, hanem apró (1-2mm) jégtűket, kis kristálycsokrocskákat. Hasonló ahhoz, mint a mediterrán ciklonok hidegoldalán érkező porhó, amiből a csúnya hófúvásos esetek alakulnak ki. Ma reggel, amikor az olaszfalui havat megszemléltem, -5 fok volt a síterep magasságában, és a lehulló hókristályokon is ez a hőmérséklet látszott: aprócska jégtűk hullottak.


Jégtűk

Miért pont Olaszfalu? A település a sípályáktól északra található, és a hidegpárnás helyzetek során nem ritka, hogy délies a légáramlat, bár a köd alján igazán szélnek nevezhető áramlás nincs, vagy csak igen gyenge, ez pont a falu irányába sodorja az eplényi, kondenzmagokkal telt párás légtömeget. Jelenleg is ilyen légköri helyzet van: ha megnézzük a közelünkben lévő tárgyakat, növényeket, a zúzmara lerakódása is erőteljesebb a déli oldalon, hisz onnan sodródik a pára a már lefagyott zúzmarára, elősegítve annak további növekedését.

 
Olaszfalu, 2016. december 21-én

A falu déli felét, illetve a mellette lévő erdőben jártam be a havas tájat, és csak javasolni tudom annak, aki teheti, hogy még a hidegpárnás helyzet ideje alatt keresse fel a falut! Az emlékműnél a buszmegállótól a Major utca legvégéig kell elsétálni, s ott baloldalt először egy villanypásztorral kerített legelő és egy fás liget lesz, majd jobbra visz be az út az erdőbe. Zöld T jelzésen lehet menni, egy tanösvény húzódik itt (geológiai érdekességekkel, amiket most azonban a hó nagyrészt eltakart). Az erdőben rengeteg madár jár, sok vadnyomot is láttam a hóban, és a fákon arasznyira nőtt zúzmara csüng minden ágon. Az erdő szélén, illetve tisztásain nagyobb a hó, ropogós, igazi porhó! Hógolyózni tökéletes, és mivel a buszmegállótól alig 10-15 perc az erdő széle, kisgyerekekkel is ideális program lehet!

Rovat: