Jelenlegi hely

Két Kármán-örvénysor egy képen

Vmeteo-Taki képe

Lenyűgöző képet készített a NASA MODIS műholdja januárban a Csendes-óceán felett. Két apró sziget, az Alejandro Selkirk és a Robinson Crusoe úgynevezett Kármán-féle örvénysort hozott létre a felhőzetben.

A jelenség a magyar származású Kármán Tódorról kapta nevét, ő írta le először az elméleti magyarázatát. Amikor hosszabb ideig nagy sebességű levegő áramlik egy irányba, akkor a szigetek és hegyek mögött örvények keletkezhetnek.

Fotó: Jeff Schmaltz / NASA

A két vulkanikus sziget nagyjából 800 kilométerre található a chilei partoktól, az 52 négyzetkilométeres Alejandro Selkirk 1650, a 48 négyzetkilométeres Robinson Crusoe 922 méterre magasodik a tengerszint fölé. Mindkét sziget elég magas ahhoz, hogy létrehozzák az örvényt az állandóan fújó szélnél.

 A Kármán-féle örvénysort sokszor megfigyelhetjük a természetben, nagy szélben például a zászlók lobogását a széleken leszakadó örvények hozzák létre. Otthon is létrehozhatjuk a kísérletet, elég egy vékony papírlapot gyorsan végighúzni a levegőben a lappal párhuzamos irányban, a papír ilyenkor berezeg.

 

Forrás: index.hu

 

 

Rovat: