Jelenlegi hely

Köd vagy nem köd? Ha igen miért, ha nem, miért nem?

Vmeteo-Taki képe

Több napja makacs ködfotlokról, megemelkedett ködfelhőzetről, borongós, hideg időről szólnak az előrejelzések, a miénk is, helyette fürdünk a kellemes, novemberi napsütésben....

Nekünk azonban nem elég egy "kapufás" előrejelzés, az is érdekel bennünket, hogyan, miért alakult az időjárási modellek által vázolt helyzettel szöges ellentétben az elmúlt napok időjárása. Anticiklon. (Wikipédia - katt ide) Inverzió. (Wikipédia - katt ide) Ezek a mostani időjárási helyzet fő elemei.

Erről szólnak az előrejelzések, de ezzel szemben alig-alig alakult ki köd Veszprémben, leszámítva a gyenge, talajközeli nyílt ködmezőket, ("A nyílt köd esetében látszik az égbolt kékje vagy csillagok, de szemmagasságban már csak néhányszáz méter a vízszintes látástávolság"  forrás:metnet.hu - kislexikon) ahogyan ez a reggeli óraákban is szépen látszott a Húszemeletesen elhelyezett webkamera képén:

                                       http://infocam.hu/webkamera/veszprem-a-20-emeletesrol

Azonban ez a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető a klasszikus, mindent elborító ködnek.

Gyakorlatilag a kontinensen reggel a leghidegebb hely a mi térségünk:) Miért is?

Közép-Európában a leghidegebb térség mi vagyunk, Csíkszereda kifejezetten hideg volt reggel, de a paksi -5°C-ban sem érett a banán ma hajnalban:

 

Tehát az inverzió teszi a dolgát, minél magasabbra megyünk, annál kellemesebb hőmérsékleteket tapasztalhatunk.

Ám valami hiányzik a ködhöz....... Mi is?

Hát a köd egyik fő alkotó eleme, a pára. Érdemes megnézni a bécsi meteorológia intézet által felbocsátott ballon méréseit:


925 hPa (906 m tszfm) után nincs nedvesség a levegőben, egészen 6500 méterig, no itt van a kutya elásva. 850 hPa –on (1.622 m tszfm) -33,6 fokos a harmatpont 15,4 fokhoz képest nem semmi, igen-igen száraz a levegő.

Így aztán kizárt a ködképződés, a felhőkről nem beszélve.

Aztán azért volt ma is felszállás, nem sokat változott a dolog és ez az az időjárási helyezet, mely orránál fogva vezeti az időjárási modelleket, de gyakran magukat a meteorológusokat is.

Ma 850 hPa (1.568 m tszfm) magasságon 19,4°C volt és 2% !!! relatív páratartalon. Ez júliusban bőven 30°C feletti talajközeli hőmérsékletet eredményezne.

 

Így aztán kijelenthető, hogy a mostani időjárási helyzetünk egészen különleges azoknak, akik igyekeznek figyelemmel kísérni a minket körülvevő légkör változásait, jelenségeit.

Változás ebben mikor lesz?

Az időjárási modellek szerint péntektől már sokkal több nedvesség érkezik alacsony-és középszinten és tényleg megkapjuk az oly annyira nem várt köd és ködfelhőzet takarónkat. Ezzel együtt a hajnali fagyok is szelídülni fognak. Ha így lesz.....

Aztán szintén a modellek szerint a ködös idő a jövő héten hétfőn-kedden el is tűnik, egy hidegfront pucolja ki a légkört.

A modellek szerint. De ugye tudjuk, az utolsó szó mindig az időjárásé.

A cikk megírásához a linkeket és az ihletet köszönöm Kovács (Lász) László barátomnak.

Vmeteo-Taki

 

 

 

 

 

 

Rovat: