Jelenlegi hely

Meddig tart a forróság?

VMeteo-Zooltán képe

Tartós hőséghullámra figyelmeztettek a szakemberek néhány nappal ezelőtt és úgy tűnik, napokig nem számíthatunk még változásra.

Tőlünk északkeletre anticiklon található, az észak atlanti térségben pedig egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik. A hétvégén még az előbbi fejti ki hatását időjárásunkra, aminek déli peremén száraz, meleg levegő érkezik fölénk. Sokat süt a nap, de nem lesz teljesen zavartalan, csapadék azonban nem valószínű. Az enyhe éjszakákat 35 fok körüli maximumok követik.

A jövő hét folyamán egyre inkább a nyugatról érkező frontok előtti déli áramlás lesz a jellemző, így továbbra is tartja magát a hőség, felhőkből is kevesebb lesz az égen. Némi változást csak a jövő hét vége hozhat, amikor a magasban néhány fokkal hűvösebb légtömegek érkeznek, a talaj szinten azonban marad a meleg levegő, ennek következtében labilissá válik a légkör, ez pedig kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.


Jelentős változást csak akkor könyvelhetünk el, ha a nyugat felől érkező frontok elérik térségünket és talaj szinten is lehűtik a levegőt, erre azonban a mostani számítások szerint csak az ünnepi hosszú hétvége környékén van kilátás, de a nagy távolság miatt ezt csak erős kérdőjellel lehet kijelenteni.

 

Rovat: