Jelenlegi hely

Mi az, hogy Veszprém 3 cm hó, Pápa térsége meg 20 cm felett?

Vmeteo-Taki képe

Veszprém a Bakony főnhatása miatt maradt ki a jelentősebb csapadékból, ahogy ezt a vmeteo.hu elmúlt napokra vonatkozó előrejelzéseiben is olvasható volt. Nem írtunk komoly mennyiségű havat, sőt igazi meglepetés lett volna. Hogyan is működik ez?

Amíg tegnap előtt, 01.23-án pénteken 30 mm feletti eső hullott, addig szombaton 4 mm jött le hóban, a mai kevés, de egész napos hó meg holnap reggel kerül mérésre.

Pénteken a délkeletről érkező csapadék lett volna a befutó, de nem volt hozzá jó a hőmérséklet.

Mediterrán ciklon visszakanyarodó okklúziós csapadékmezeje (01.24-25-ei helyzet) szinte mindig a Bakony északi-északnyugati lejtőit és a Kisalföldet pakolja meg.  

Jórészt, ha itt északnyugati szél fúj hidegfronti szakaszból, kiszárítja a középszintet, mert emelkedésre kényszeríti a középhegység a nedves légtömeget, emelkedés közben csökken a nyomása, ezáltal a hőmérséklete és a benne levő vízgőz kondenzálódik, kihullik a Bakony előtt-felett. Nálunk nem, vagy alig esik valami csapadék.

Jelentős csapadékot az esetek nagy részében mi Veszprémben DK-DNy-i irányból kaphatunk. Ez érvényes a nyári félév konvektív csapadékfajtáira is, ÉNy-É-Ék-i irányból a megfigyeléseim szerint nagyon ritkán érintik a várost említésre méltó zivatargócok.

A fotót Acsai Péter győrújbaráti barátom Facebook oldaláról csórtam (utólagos) engedelmével. Ez jól szemléltet egy, a miénkhez hasonlító időjárási helyzet.

A Sokoró északnyugatnak kitett lejtőin is kihullott minden nedvesség, sőt az is látszik a fák ágain, hogy jelentős szél sem fújt. Hiszen az alacsony röghegység, vagy inkább dombság előtt a beáramló hideg levegő már emelkedni kényszerült. Péternél több száz méter magasan nagy szél fújhatott, de látszik, a talajon meg sem bontotta a hótakarót.

Sokkal rosszabbul jártak a pápa környékiek, hiszen a Bakonynak nekirontó szél ott még nem emelkedett, nem száradt ki a középszintű légréteg. Hatására komoly mennyiségű hó hullott és az erős talaj közeli szélben azonnal lábra is kapott a hótakaró. Nincs az a közútkezelő, aki ennyi hóval, ilyen szélsebességnél meg tudna birkózni.

Ezt támasztja alá, hogy nem arról kaptunk hírt, hogy pl a hegyi falvak, úgy mint Bakonyjákó, vagy Farkasgyepű nehezen elérhető, hanem bizony a Pápai kistérség több falva került nehéz helyzetbe közlekedési szempontból.

Sokszor előfordul és erre jó példa az elmúlt 3 nap, hogy a modellfutásokhoz képest jelentősen eltérő előrejelzés készül Veszprémre oldalunkon, főként a várható csapadék mennyiségét illetően. Sokan nem értik, amikor országos csapadék van, de legalábbis a Dunántúl jó részén havazik, mi valahogy „mindig kimaradunk a jóból.”

Azt azonban soha nem feledjük, az „utolsó szó mindig az időjárásé”!

Rovat: