Jelenlegi hely

Mozgalmas február vár ránk

VMeteo-Zooltán képe

Nyugati blokking, erőteljes felmelegedés a sztratoszférában, lassuló poláris örvény. Változatos február elé nézünk.

Európa nyugati partjainál egy masszív anticiklon található, ami a következő napokban egyre inkább meghatározza időjárásunkat. Áramlási rendszerében a nyugat felől érkező ciklonok északi kitérőt tesznek és frontjaik innen csapnak le ránk. Ehhez kapcsolódva több hidegfront is átrobog felettünk, így mozgalmas lesz a hét időjárása. Jelentős hideg azonban nem társul ezekhez a frontokhoz, így az átlag körüli hőmérsékletek lesznek az uralkodók, olykor enyhébb napokkal, erős, időnként viharos széllel, hózáporokkal, záporesővel. A hét végén egy erőteljes ciklon generálódhat a közelünkben. A GFS szerint tőlünk keletre alakul ez ki, ekkor északkelet felől hideg levegő törhet be a Kárpát-medencébe. A folytatás is érdekes forgatókönyvet tartogathat egy északról lehúzódó anticiklonnak köszönhetően, ami még több hideg levegőt pumpálhat fölénk.  

1500 méteren várható hőmérséklet és nyomásanalízis február 6-ra (GFS). Egy keletre kialakuló ciklon peremén érkezhet a hideg levegő

Gyengülő poláris örvény

Látványos változások zajlanak a magasban, mintegy 30 km-en. Szibéria felett jelentős felmelegedés zajlik a sztratoszférában, a -50°C-os szokásos hőmérséklettel szemben fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt, a következő napokban a +16°C-ot is elérheti, ami rendkívül magas az évnek ebben a szakában. Ez hatással van a poláris örvényre, ami lassulni kezd.

Várható hőmérsékleti értékek a hétvégén mintegy 30 km magasságban, február 1-jén, szerdán (GFS). Jól kivehető a sztratoszférikus felmelegedés, ami a 16°C-ot is elérheti

A poláris örvény és a talaj közeli időjárás kapcsolata régóta ismert, kölcsönösen hatnak egymásra. Egy ilyen változás 0-30 nappal később mutatkozik meg az alsóbb légrétegekben. Egy erős poláris örvény a sarkok közelében tartja a hideg levegőt, de amikor gyengül, leszakadnak róla hideg területek, amik idővel a a poláris keringésre is hatással vannak.

A severe-weather elemzése szerint a következő időszakban visszatér a hideg levegő Amerika északi részére, illetve a poláris örvény ilyen formájú eltérése Európába is hidegebb időt szokott hozni, így a február második fele még tartogathat meglepetéseket.

A valószínűség előrejelzés is mutatja hogy egyre hidegebb időjárás valószínű Veszprémben. Kicsit későn ébredve, de bekeményít a tél. 

Várható hőmérséklet 1500 méteren 30 futás alapján (Forrás: www.wetterzentrale.de)
Fagyos előjelek

 

 

Rovat: