Jelenlegi hely

Nem kell forró nyár a melegrekordhoz

VMeteo-Zooltán képe
A 2014-es év 11.95 °C-os középhőmérsékleti értékkel 1901 óta a legmelegebbnek bizonyult, 0.2 °C-kal megelőzte az eddigi legmelegebb 2007-es évet.
 
Többek között ez is kiderült az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati értékeléséből.

Érdekesség, hogy ezúttal nem a nyári hőség mutatkozik meg a magas éves átlagot tekintve, ugyanis tavaly elmaradtak a hőhullámok, hőségriadók és aszályos időszakok, ezzel 2014 megtörte az elmúlt években megfigyelt, forrósággal jellemezhető nyarak sorát. Az év többi hónapja bizonyult szokatlanul melegnek. Emellett elmondható az is, hogy hazánkban az elmúlt év a minimumhőmérsékleteket illetően nevezhető leginkább rekordernek.

Mindössze két kivétellel az összes hónap jelentősen melegebb volt a megszokottnál. A legnagyobb pozitív anomáliát március adataiból kaptuk eredményül, a havi átlag 4.1 °C-kal magasabbnak adódott a normálnál. Ezt követi a február (+3.27 °C), illetve a január (+3.3 °C), majd a november (+3.1 °C). Mindezek eredményeként a január a 7., a február a 9., a március az 1. legmelegebb január, február, illetve március, de az első 20 helyezett között szerepel még április, október, november és december hónap is. Ezzel együtt 2014-hez köthető a 3. legmelegebb tél, a 7. legmelegebb tavasz és az 5. legmelegebb ősz az adatsorok 1901-es kezdete óta.

Bár a hőhullámok és hőségriasztások 2014-ben elmaradtak, a nyár középhőmérséklete még így is magasabbnak bizonyult a sokéves átlagnál. 2014 a legmelegebb év hazánkban adatsoraink 1901-es kezdete óta, és a legmelegebb év globálisan 1850 óta.

Ha a további részletek is érdeklik, kattintson ide, az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalára.

Forrás:  met.hu

 

Rovat: