Jelenlegi hely

Taurida tűzgömb

Leírás: 

A Tauridák meteorraja gyakorlatilag két raj, az Encke üstökösről a múltban, két különböző időpontban levált porszemcsék alkotják. A meteorrajra jellemző, hogy sok igen fényes meteort produkál, bár ezek hullása nem túl sűrű, szerencsés esetben egy éjszaka 8-10 fényes rajtag is lehullik. Hétévente a Földünk keresztezi az üstököspor egy nagyobb szemcséket tartalmazó csomóját a keringése során, s ezen alkalmakkor a szokásosnál is több igen fényes meteor hullhat. Idén pont egy ilyen "hetedik" év van, így az elmúlt hetek során számos nagyon fényes tűzgömböt láthattak a szabadban éjszakázók. A Taurida meteorok nem mutatnak olyan éles maximumot, mint a többi, ismertebb raj, erre a rajra az jellemző, hogy hosszú heteken át stabilan megjelennek éjjelente a hozzá tartozó meteorok.
A raj a nevét a Taurus (Bika) csillagképről kapta, mivel látszólagos kiindulópontjuk, a radiánsuk ebben a csillagképben van. Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a kora esti óráktól egészen reggelig lehet gyönyörködni az esetleg előttünk lepottyanó meteorokban.
A képen látható tűzgömb nov. 7-én hajnal 3 előtt pár perccel hullott az északi égbolton, hatalmas villanással bevilágította az eget és a tájat. Fényessége -10 magnitúdós volt.

Helyszín: 
Veszprém

< vissza