Jelenlegi hely

Szükségállapotot hirdettek a hóvihar miatt

VMeteo-Zooltán képe

Az Egyesült Államok északkeleti partvidékét várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar éri el a hétvégén.

Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt - adhat hírül az MTI.

Az előrejelzések szerint az érintett térségben - amely nagyjából azonos a Sandy poszttrópusi ciklon által október végén sújtott területtel - a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is, a széllökések sebessége pedig péntek éjszakára eléri az óránkénti 95-120 kilométert.

A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a nagy tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek, és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram.

A Nemo névre keresztelt vihar miatt több mint négyezer repülőjáratot töröltek pénteken az Egyesült Államokban, ezek többsége New Yorkba, illetve Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit péntek délután lezárták.

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója figyelmeztetett, hogy ez a "nor'easter" (északkeleti vihar) sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és rendelettel tiltotta be a délután 4 órai autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrség, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek. Boston vonzáskörzetében délután fél négytől leállt a tömegközlekedés.

Maine-ben pénteken egymásba csúszott 19 autó. Ebben az államban rendezték volna meg az országos szánkóbajnokságot, de az ítéletidő miatt a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. New York, New Jersey, Pennsylvania és Massachusetts államban szintén későbbre halasztottak több, szombatra tervezett sporteseményt.

A vihar várhatóan súlyos fennakadást okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken akár másfél métert is elérő tengeri árhullámra lehet számítani.

Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is.

New Yorkból péntek délutántól nem indulnak vonatok észak felé. A metropolis polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. A polgármester azt javasolta, hogy aki teheti, pénteken korábban térjen haza a munkahelyéről.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér, és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.

Rovat: