Jelenlegi hely

Több rekord is megdőlt

VMeteo-Zooltán képe

Az országos hőmérsékleti minimum- és a fővárosi melegrekord is megdőlt április 5-én. 

A többfelé kora nyáriasan meleg nappalt követően változatos képet mutatott az április 5-ére virradó éjszakai lehűlés mértéke. Főként az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben helyenként 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet reggelre, az ország nagyobb részén azonban 10 fok körül alakult a minimum hőmérséklet. Ugyanakkor azokon a tájakon, ahol az éjjeli órákban is több alkalommal fújt élénk délnyugati szél, magas maradt a hőmérséklet.

A legmelegebbet, 16,9 fokot Balatonedericsen mértük, amellyel új országos hőmérsékleti minimumrekord született. A korábbi rekordot, 15,6 fokot Pécs Egyetem állomásunkon regisztráltuk 2014-ben - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A mérések kezdete óta nem mértek olyan meleget, mint április 5-én Budapesten. A csúcsérték a fővárosban belterületen 26,4 fok volt. Ez 0,5 fokkal magasabb, mint az eddigi 25,9 fokos 1946-s melegrekord. Budapest Újpesten és Budapest Pestszentlőrinc-külterületen pedig az 1946-s maximummal azonos értéket regisztráltak.

Rovat: