Jelenlegi hely

Visszatér a fagy

VMeteo-Zooltán képe

Erős lehűlés várható a hétvégén, az ország egyes részein havazás sem kizárt. A Bakonyban havaseső.

Erős hidegöblítés jellemzi a következő napokat, ami azt jelenti, hogy tartós, jelentős hideg nem várható, de az éjszakai fagyok visszatérnek néhány napra.


Szombattól érkezik a hideg légtömeg, de nem lesz utánpótlása
(850 hPa magasságú hőmérséklet-előrejelzés vasárnap délre. Forrás: wxcharts.com, GFS)

A hideg légtömegnek nem lesz utánpótlása, így csak átmenetileg helyezkedik el felettünk az átlagosnál hidegebb levegő, a folytatásban inkább az átlagos körüli értkéek lesznek az uralkodók. 


A 30 modellfutást tartalmazó enseble előrejelzés (850 hPa hőmérséklet) jól mutatja, csak átmeneti lesz az erős lehűlés, a jövő hét elején már újra melegszik. 
(Forrás: wxcharst.com, GFS)

A 2 méteres várható hőmérsékletet figyelve is az látszik, hogy az erős lehűlést követően inkább gyengén fagyos éjszakák lesznek a jellemzőek, a maximum hőmérséklet pedig 5°C körül ígérkezik. Eleinte inkább kicsivel alatta, utána felette. Ezzel a hidegfronttal gyakorlatilag az ilyenkor szokásos értékekre esik vissza a hőmérséklet, amit lassú melegedés követ. 


Várható hőmérséklet 2 méteren 30 futás alapján.
(Forrás: wxcharts.com, GFS)

A fronthoz kapcsolódva szombaton reggel, délelőtt várható csapadék, ez zömében eső lesz, a Bakonyban esetleg havaseső. Vasárnap egy-egy hózáporra számíthatunk még, a jövő hét pedig már száraz lesz. Szombaton erős, vasárnap élénk északnyugati szél rontja a hőérzetet. 

Az ország déli részén havazás sem kizárt ebből a frontátvonulásból. 

 

 

 

 

Rovat: